25 Mart 2020 Çarşamba

Hanta Virüsü nedir ?

Bir ortohantavirüs (veya hantavirüs ), Bunyavirales sırasının Hantaviridae familyasındaki tek sarmallı, zarflı, negatif anlamda bir RNA virüsüdür .  Bu virüsler normalde kemirgenlerde enfeksiyona neden olurlar , ancak bunlarda hastalık oluşturmazlar.İnsanlar, kemirgen idrarı, tükürük veya dışkı ile temas yoluyla veya kemirgen eti tüketerek hantavirüslerle enfekte olabilirler. Bazı suşlar , böbrek sendromlu hantavirüs hemorajik ateşi (HFRS) veya hantavirüs pulmoner sendromu gibi insanlarda potansiyel olarak ölümcül hastalıklara neden olur.(HPS), hantavirüs kardiyopulmoner sendromu (HCPS) olarak da bilinirken [4] , diğerleri bilinen insan hastalığı ile ilişkili değildir. HPS (HCPS) "hantavirüs partikülleri tarafından kontamine olmuş aerosolize kemirgen dışkılarının (idrar ve dışkı) solunmasıyla ilişkili nadir bir solunum hastalığıdır."

Hantavirüslerin insan enfeksiyonları neredeyse tamamen kemirgen dışkısı ile insan temasıyla bağlantılıdır; ancak 2005 ve 2019'da Andes virüsünün insandan insana bulaştığı Güney Amerika'da rapor edilmiştir.

Hantavirüs, Güney Kore'de erken salgının gözlendiği Hantan Nehri bölgesi olarak adlandırılmıştır ve 1976'da Ho-Wang Yee tarafından izole edilmiştir .


EmoticonEmoticon