25 Mart 2020 Çarşamba

Hanta Virüsü Yaşam Döngüsü

Konakçı hücrelere girişin, viryonların hücresel reseptörlere bağlanması ve müteakip endositoz ile gerçekleştiği düşünülmektedir. Nükleokapsidler virionun pH'a bağlı olarak endozomal membran ile kaynaştırılmasıyla sitoplazmaya sokulur. Nükleokapsitlerin sitoplazmaya bırakılmasından sonra, kompleksler ERGIC'de viral fabrikaların oluşumuyla sonuçlanan mikrotübüler ilişkili hareket yoluyla ER-Golgi Ara bölmelerine (ERGIC) hedeflenir.





Bu fabrikalar daha sonra viral proteinlerin transkripsiyonunu ve müteakip translasyonunu kolaylaştırır. Viral genlerin transkripsiyonu, L proteininin üç nükleokapsid türüyle birleştirilmesiyle başlatılmalıdır. Transkriptaz ve replikaz fonksiyonlarına ek olarak, viral L proteininin, viral mRNA'ların transkripsiyonunu başlatmak için kullanılan kapaklı primerlerin üretimi için hücresel haberci RNA'ları (mRNA) klivaj eden bir endonükleaz aktivitesine sahip olduğu düşünülmektedir. Bu kapak kopmasının bir sonucu olarak, hantavirüslerin mRNA'ları kapatılır ve çarpılmayan 5'-terminal uzantıları içerir.

G1 (veya Gn) ve G2 (Gc) glikoproteinleri hetero-oligomerler oluşturur ve daha sonra endoplazmik retikulumdan glikosilasyonun tamamlandığı Golgi kompleksine taşınır. L proteini, pozitif anlamda bir RNA ara maddesi yoluyla replikasyon yoluyla yeni genomlar üretir. Hantavirüs virionlarının, nükleokapsitlerin Golgi zarlarına gömülü glikoproteinlerle birleşmesi ve ardından Golgi sarnıcına tomurcuklanma ile birleştiği düşünülmektedir. Yeni ortaya çıkan virionlar daha sonra salgı veziküllerinde plazma zarına taşınır ve ekzositoz ile salınır.


EmoticonEmoticon